25 Haziran 2013 Salı

Haftanın Kitabı 144: Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı

Haftanın Kitabı 144: Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı


Sefa Kaplan'ın "Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı" (2010) adlı yapıtının son chapter'ını okuyorum. Unutmadan, izlenimlerimden kısa notlar aktarmak istedim. 

  1. Kitabı okurken aklıma sürekli olarak, bir dönem İTÜ rektörlüğü de yapan Mustafa İnan'ın yaşamöyküsünü anlatan Oğuz Atay'ın "Bir Bilim Adamının Romanı" (1975) adlı kitabı geldi. Bu kitabı yeniden bulup bir daha bakmam gerekecek.
  2. Oğuz Atay, adı geçen kitabı 1 yıl içinde tamamlamış. Sefa Kaplan'ın harcadığı toplam süre ise 4 yıl olmuş.
  3. Oğuz Atay, kitabı yazmadan hem Mustafa İnan ile hem de çevresindekilerle geniş görüşmeler icra etmiş. Bir anekdot: Kendisi de inşaat mühendisliği tahsil eden Oğuz Atay, fotoelastisite kavramını anlayabilmek için Mustafa İnan'ın asistanlarından bir tanesiyle 3 kez görüşmüş; asistan ona 3 kez anlatmış; üçünde de Oğuz Atay'ın kafası basmamış. Büyük eksiklik olaraktan, Sefa Kaplan'ın Celal Şengör'ün çevresindekilerle görüşmeleri ihmal ettiğini düşünüyorum. Dizinde adı geçenlerden yaşayanlarla da (en azından yakın çevresindekilerle) görüşerek Şengör izlenimlerini (tenkitlerle birlikte) alıp kitaba koysaydı, en az 1500 sayfalık abidevi bir kitap ortaya çıkardı.
  4. Kitaptan öğrendiğimize göre Mustafa İnan'ın 20 civarında bilimsel kitap ve makalesi mevcutken, Celal Şengör'de bu rakam 2000 (iki bin) dolaylarına çıkıyor. Şengör, sadece "hocası" İhsan Ketin'i değil, bir bilim adamı prototipi olaraktan Mustafa İnan'ı da çoktan aşmış durumdadır. 
  5. "Bilim adamı İTÜ'den çıkar" lâfı bir yanılsamadır. [sürecek]