25 Temmuz 2013 Perşembe

Antalya Güncesi

Merkez, doların ateşini düşürmek için faizi artırdı

24 Temmuz 2013 EKONOMİ SERVİSİ (zaman)

Doların 1,9735 TL ile rekor kırmasının ardından geçen hafta faiz artış sinyali veren Merkez Bankası dün koridorun üst bandını 75 baz puan artırarak yüzde 7,25’e çıkardı. Merkez, alt bandı ve politika faizini ise değiştirmedi. Piyasa uzmanlarına göre faiz artışı dövize dönük talebi tam olarak yatıştırmayacak.

Merkez Bankası, küresel para politikalarına ilişkin artan belirsizlik sebebiyle sermaye akımlarının azaldığına dikkat çekerek, kredilerdeki artışı ve TL’deki oynaklığı sınırlamak için yaklaşık iki yıl aradan sonra ilk kez faiz koridorunun üst bandında artışa gitti. Merkez Bankası politika faizini yüzde 4,5, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borç alma faizini yüzde 3,5’te sabit tutarken koridorun üst bandını yüzde 6,50’den yüzde 7,25’e yükseltti. Erdem Başçı başkanlığında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun temmuz ayı toplantısının ardından yayımlanan veri sonrası Borsa yüzde 2’ye yakın artışla 77 bin puanı geçti. Dolar serbest piyasada 1.90 geriledi. Gösterge tahvilin faizi ise yüzde 8,82’ye geriledi. Kapanışa doğru tekrar Borsa İstanbul hızla gerileyerek günü yüzde 0.69 kayıpla 77 bin 368 puandan, dolar 1.9105 liradan gösterge tahvili ise yüzde 8.82’den tamamladı.

Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK) ve zorunlu karşılıklarda (ZK) değişikliğe gitmeyen TCMB bugünden itibaren ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde; döviz satımı yapılmayacağını ve bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını açıkladı. Piyasa yapıcısı bankalar daha önce sıkılaştırma olsa bile üst bandın 50 baz puan altından TCMB’den fonlama imkanı kullanabiliyorlardı. Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Tüm bu açıklamalar, global ortam da desteklediği takdirde TL ve faiz açısından pozitif gözüküyor. Açıklamaların ve yeni uygulamaların da piyasayı tatmin edecek nitelikte olduğunu düşünüyoruz.” dedi. Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik sebebiyle sermaye akımlarında zayıflama gözlendiğine dikkat çekilen TCMB açıklamasında, “Öte yandan kredi artış oranları referans değerin üzerinde  seyretmeye devam etmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde para politikası duruşunun sıkılaştırılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur.” denildi. PPK açıklamasında “Kurul, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla faiz koridorunun üst sınırının yükseltilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak; gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir.” görüşüne yer verildi. Açıklamaya göre son dönemde açıklanan veriler yılın ikinci çeyreğinde iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdi. Yurtiçi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatta ılımlı bir büyüme gözlendi. TCMB en son 21 Ekim 2011’de faiz koridorunun üst bandını yüzde 9’dan yüzde 12,5’e çıkarmıştı. Uzmanlar, faiz artırım kararının orta vadede bankalar açısından biraz olumsuzluk oluşturacağını belirtiyor. Fonlama maliyetleri artacağı için orta vadede banka kârlarının biraz aşağı çekileceği ifade edildi.