2 Temmuz 2013 Salı

Haftanın Kitabı 157: Akdeniz'de Türkler

Haftanın Kitabı 157: Akdeniz'de Türkler



Künye:  Akdeniz'de Türkler, Giacomo A. Carretto, TÜRK TARİH KURUMU, Liste Fiyatı: 8,00  TL.  Kitapyurdu Fiyatı: 6,72  TL., Çeviren: Durdu Kundakçı, Gülbende Kuray, Yayın Yılı: 1992, ikinci baskı, 2000, 1. Hm. Kağıt, 146 sayfa, 160x240 mm, Karton Kapak, ISBN: 9751604486, Dili: TÜRKÇE, İLGİLİ KONULAR: Tarih, İnceleme, Araştırma.

 
İçindekiler:

Önsöz
Giriş
1.Göçebe ve yerleşik halklar
2.İslâm dininin seçilişi
3.Kutsal savaşlar
4.Rum topraklarında
I. Bölüm
Bir İmparatorluk Nasıl Doğar ve Ölür
1. Anadolu'daki ideolojiler
2.Yeni devletin temelleri
3.Avrupalı rakipler
4.Fetihler ve idari örgütlenmeler
5.İktidar grupları
6.Son meydan savaşları
II. Bölüm
Doğuştan Yayılmaya
1.İmparatorluğun ikinci kez güçlenmesi
2.Müslümanlar İstanbul'da
3.Kapıkulları (İç oğlanlar)
4.Viyana'dan Bağdat'a
5.Garip ittifaklar, korkunç kehanetler
6.Uzak ülkelerden
7.Ekonomik ve sosyal sorunlar
III. Bölüm
Yeni Dengeler Arayışı
1.Yeni sosyal sınıflar
2.Hıristiyanlıkta Sultanlar
3.Harem kadınları
4.Sadrazamların yetkisi
5.Üçüncü Roma
IV. Bölüm
Sosyal Sınıflar ve Azınlıklar
1.Bir uyum (adaptasyon) bunalımı
2.Eski milletler
3.Yeni milletler
4.Asiller sürgünde
5.Milliyetçilik hareketleri
6.Asiler iktidarda
7.Pantürkizm
V. Bölüm
Yeni Türkiye'nin İdeolojileri
1.Büyük Savaş
2.Kurtuluş Savaşı
3.Asya ile Avrupa arasındaki Marksizm
4."Ulusal bir sır"
5.Kemalizm
VI. Bölüm
Atatürk'ün Mirasçıları
1.İtalya ve Türkiye
2.İkinci dünya savaşı
3.İlk tepki
4.Dinin yeniden doğuşu
5.İkinci Cumhuriyet
6.Solun dönüşü
7.Yeni sağ
8.Cumhuriyet Hak Partisi İktidarda
9.İkinci askeri müdaheleye doğru
10.Yetmişli yıllarda siyasi mücadele
11.Aşırı uçlar
12.Üçüncü Cumhuriyete doğru
13.Bugünkü Türkiye
Sonuç
Ad Dizisi
Resimler ve Haritalar
   
diğer kitap: Samih Bey'in Anıları: "Bir Türk'ün İtalya'daki Seyahati" 1920'li yıllar İtalyası'nı anlatıyor

Giacomo E. Carretto'nun "Bir Türk'ün İtalya'daki Seyahati" adlı kitabı küçük bir yayınevi olan Promolibri Magnanelli tarafından yayınlandı. Yusuf Samih adlı Türk'ün 1920'li yılların İtalyası'nda yaptığı seyahatin izlenimlerini bugünün İtalyası ile karşılaştırmak oldukça keyifli. Daha o yıllarda kitle turizminden şikayet eden, kalabalık halk kitlelerinden hoşlanmayan, aristokratları tercih eden elit bir Türk'ün İtalya ve İtalyanlar hakkındaki gözlemleri. Yusuf Samih 1920-21 yıllarında Mısırlı prenses-yazar Kadriye Hüseyin'in Napoli üzerinden, Sicilya'ya uzanan yolculuğuna eşlik etmiş. Yusuf Samih'in "Sicilya Hatırası" Mısır ve İngiltere'de yayınlandıktan sonra İtalyan Türkolog Ettore Rossi tarafından İtalyanlar'a tanıtılıyor. PRENSESE EŞLİK ETMİŞ Modern Mısır'ın ilk sultanı Hüseyin Kamil'in kızı Prenses Kadriye Hüseyin'in İtalya'ya yaptığı bu ziyaretle Avrupa'ya ilk kez adımını atıyor. Kendisine eşlik eden bir Osmanlı Türk'ü olan Samih Bey'in anıları bu gezi esnasında derlenmiş. Napoli hakkındaki gözlemleri oldukça eğlenceli. Bunları okurken bazı şeylerin Napoli'de halen değişmediğini söylemek mümkün: "On beş gündür Napoli'deyiz. Kaldığımız deniz kenarındaki otelin birinci sınıf olduğunu söylüyorlar: Adı Excelsior, mutfağı kesinlikle birinci sınıf değil. Fiyatlarını ağzıma almam mümkün değil, yoksa Napoli izlenimlerimi okumaktan vazgeçebilirsiniz". Excelsior bugün hala İtalya'nın en pahalı otellerinden biri. Fiyatları tek kişilik odalarda 270 euro'dan başlayıp suit fiyatı olan 2 bin euro'ya kadar değişiyor. Samih Bey, çevresindeki adalar, antik ve modern anıtları ile Napoli'nin gerçekten çok güzel olduğunu yazıyor. Samih Bey'in Napoli'de yaşadığı restoran tecrübesi de kayda değer: Otelde yemeklerin kalitesinden şikayetçi prensesin deniz kenarında Posillipo semtinde verdiği yemek de bir İtalyan komedisi gibi. Restoran sahibinin "sabırlı" olmaları tavsiyesiyle başlayan, misafirlerin uzun süre masa örtüsü ve lekeli çatal bıçağa bakmalarıyla devam eden yemek parodisi, ordövr adına tuzlu yeşil zeytin ve sardunya ile oyalanan müşterilerin daha sonra, sert makarnaları dişlemeye çalışmaları bir film sahnesi gibi anlatılmış. Bugün artık bizim de yemeklerde daha sık kullandığımız zeytinyağı ise Samih Bey'in en çok şikayetçi olduğu şey. Samih Bey'in Palermo gezisi ise Trieste'den kalkan bir gemi ile başlıyor.Palermo'nun halen ünlü ve sayılı otellerinden biri olan Villa Igea'da kalan Samih Bey'in İtalya aşığı yolculara bir tavsiyesi de rezervasyonlarını mutlaka kontrol etmeleri. Samih Bey bu yüzden Milano'da bütün otelleri gezerek oda dilendiğini ve inanılmaz paralar ödediğini anlatıyor. Bu Osmanlı Türk'ünün ilginç ve eğlenceli İtalya anıları Türkçe'ye çevrilmediyse, yayınevlerinin dikkatine sunarım.  (yasemin taşkın)


yazışmak üzere, neşeli okumalar ve seyirler dilerim.
1 temmuz 2013 pazartesi, Antalya, Türkiye
Harun Taner <harun.taner.antalya@gmail.com>