19 Temmuz 2013 Cuma

Haftanın Kitabı 166: Dokuzuncu Kapı

Haftanın Kitabı 166: Dokuzuncu Kapı


Dokuzuncu Kapı, The Ninth Gate; Yönetmen Roman Polanski, Yapımcı   Roman Polanski, Senarist John Brownjohn Enrique Urbizu Roman Polanski (senaryo) Arturo Pérez-Reverte (roman), Oyuncular Johnny Depp, Lena Olin, Frank Langella, Emmanuelle Seigner, Müzik  Wojciech Kilar, Kurgu  Darius Khondji, Dağıtıcı Artisan Entertainment, Cinsi  Sinema filmi, Türü Yeni-kara, macera, gerilim, korku, Renk     Renkli (Technicolor), Yapım yılı 1999, Portekiz, İspanya, Fransa, ABD, Çıkış tarih(ler)i  25 Ağustos 1999 (İspanya, Fransa ve Belçika), Süre  133 dakika, Dil İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Latince, Bütçe     38 milyon $.


Dokuzuncu Kapı (1999), Roman Polanski tarafından yönetilmiş bir yeni-kara, gizem, macera ve korku filmidir. Kitap ticareti, nadir bulunan kitapları araştıran Dean Corso (Johnny Depp)'nun kitap koleksiyoncusu olan Boris Balkan (Frank Langella) tarafından Aristide Torchia' nın Gölgeler Krallığı'nın Dokuzuncu Kapısı kitabının 17.yy kopyasının gerçekliğini araştırması için tutulmasıyla birlikte gelişen olaylar anlatılmaktadır. Film Arturo Pérez-Reverte' nin 1993 yılındaki The Club Dumas adlı eserinin Roman Polanski tarafından üç türün beraber harmanlanması ve tekrar yazımı ve yönetmesiyle meydana gelmiştir. Gala San Sebastián, İspanya' da 25 Ağustos 1999' da — Kuzey Amerika'daki 47. San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nden 1 ay önce — yapıldı ve eleştirilerle beraber ticari olarak çok başarılı olamadı. Bunda eleştirmenlerin Rosemary'nin Bebeği, yönetmenin en iyi doğaüstü temalı filmi, filmindeki kadar emek olmadığını belirtmeleri büyük rol oynadı. Bunlara rağmen Dokuzuncu Kapı 38 milyon $ bütçesiyle 58.4 milyon $ gelir elde etmeyi başardı.

Oyuncular

Aktör / Aktris     Karakter
Johnny Depp     Dean Corso
Frank Langella     Boris Balkan
Lena Olin     Liana Telfer
Emmanuelle Seigner     Kız
Barbara Jefford     Baroness Frida Kessler
Jack Taylor     Victor Fargas
Tony Amoni     Liana’nın koruması
James Russo     Bernie

Eleştiri/Tanıtım: Güncelleme: 02:13 TS 29 Eyl., 2000 NTVMSNBC

Polanski’den Dokuzuncu Kapı

Usta yönetmen Polanski’nin filminde her biri iyi oyun çıkaran Johnny Depp, Lena Olin, Emmanuelle Seinger yer alıyor.        

28 Eylül—  “Omen”in 30 yıl sonraki hali diyebileceğimiz film, kötülüğün karanlık güçlerini anlatan psikolojik-korku türü bir yapım.

Bu hafta usta yönetmen Roman Polanski’nin en son filmi “The Ninth Gate - Dokuzuncu Kapı” gösterime giriyor. Filmde Johnny Depp, eski ve değerli kitapların ticaretiyle uğraşan Dean Corso rolünde. Corso, Frank Langella’nın canlandırdığı Boris Balkan’ın isteğiyle, “The Nine Gates of the Shadow kingdom- Gölgeler Krallığının Dokuz Kapısı” adlı eski kitabın orjinal olup olmadığını araştırmaya başlar. Filmin diğer oyuncuları arasında dul bayan Telfer rolünde Lena Olin ve gizemli bir güzeli canlandıran Emmanuelle Seinger yani nam-ı diğer bayan Roman Polanski var. Roman Polanski, “Dokuzuncu Kapı”da gerçekten usta olduğu bir türü yönetiyor. Daha önce yönettiği “Rosemary’s Baby” ve “Repulsion” adlı filmlerde olduğu gibi Polanski, bu filmde yine kötülüğün karanlık güçlerini anlatıyor. Bu film bol kan dökülen bir film değil “Dokuzuncu Kapı”, “The Exorcist - Şeytan” ve “The Omen” filmleri kategorisinde pisikolojik korku türü bir film. Aslına bakarsanız bu film, “Omen”in otuz yıl sonraki hali. Johnny Depp, bu filmde de ne kadar iyi bir aktör olduğunu ispatlıyor. Sanatçı “Sleepy Hollow- Hayalet Süvari”deki iyi performansını bu filmde de sürdürüyor. Eminim çok yakında Oscar’a aday olabileceği bir filmde rol alacak.   Filmin kadın oyuncuları da başarılı. “The Unbearable Lightness of Being - Var Olmanın Dayanılmaz Hafifliği” filminden tanıdığımız Lena Olin bu filmde de etkileyici. Daha önce “Frantic” adlı filmde Harrison Ford’la karşımıza çıkan Emmanuelle Seinger, “Dokuzuncu Kapı”da, baştan çıkarıcı olmak için “Frantıc”deki kırmızı elbisesine ihtiyacı olmadığını ispatlıyor.  Wolcher Klar’ın biraz da Jerry Goldsmith’in tarzını anımsatan müziği filme zenginlik katıyor. “Dokuzuncu Kapı”yı tavsiye ederim. (4 yıldız)

yazışmak üzere, neşeli okumalar ve seyirler dilerim.
19 temmuz 2013 cuma, Antalya, Türkiye
Harun Taner <harun.taner.antalya@gmail.com>