17 Temmuz 2013 Çarşamba

Yazın dünyasından

Kanadalı yazar Gaétan Soucy öldü

13 Temmuz 2013 KÜLTÜR SANAT

Kanadalı yazar Gaétan Soucy, 9 Temmuz’da geçirdiği kalp krizi sonucu Montréal'de hayatını kaybetti. Kibritleri Çok Seven Kız, yazara ilk uluslararası başarısını getirdi, kitap yirmiden fazla dile çevrildi, Académie des lettres Québec Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. 2002'de Can Yayınları tarafından yayımlanan romanı Müzikhol ise birçok edebiyat ödülü aldı.

Gaétan Soucy hayatını kaybetti

Hurriyet.com.tr/Kültür-Sanat 13 Temmuz 2013

Kanadalı yazar Gaétan Soucy, geçirdiği kalp krizi sonucu Montréal'deki evinde yaşamını yitirdi. Türkçeye 'Müzikhol' olarak kazandırılan 2002 tarihli son romanından bu yana bir eser vermemiş olsa da, 1998'deki 'La petite fille qui aimait trop les allumettes' (Kibritleri seven kız) romanının gücüyle adını edebiyat dünyasında "unutulmazlar" listesine yazdıran Soucy, aynı zamanda felsefe hocasıydı. Montréal Üniversitesi'nde fizik bölümünden sonra McGill Üniversitesi'nde felsefe üzerine master yapan Soucy, Edgar Allan Poe, Albert Camus, Jean-Paul Sartre ve Samuel Beckett hayranıydı. İlk gençliğinde fizik okumaya başlayan yazar, edebiyat ve felsefe aşkı üstün gelince tüm hayatını bu iki alana adamayı tercih etmişti. Québec doğumlu Soucy'nin dört romanı yayımlandı. Bunlardan sonuncusu olan Müzikhol, Türkçeye çevrilen tek romanıdır.


Gaétan Soucy (d. 21 Ekim 1958 – ö. 9 Temmuz 2013), Kanadalı yazar ve profesör.

Üniversitede fizik ve matematik alanlarında öğrenim gören yazar, yüksek lisansını felsefe alanında yapmıştı. Soucy, yazarlığın yanı sıra Collège Édouard-Montpetit'de felsefe öğretmenliği yapıyordu. Günahsız Gebelik, yazarın 1994 yılında kaleme aldığı ilk romanıydı. 1998'de yazdığı Kibritleri Çok Seven Kız, yazara ilk uluslararası başarısını getirdi, yirmiden fazla dile çevrildi, Académie des lettres Québec Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. 2002'de yayımlanan romanı Müzikhol bir çok saygın edebiyat ödülü aldı. Kanadalı yazar Gaétan Soucy, 9 Temmuz 2013 günü geçirdiği kalp krizi sonucu Montréal'de hayatını kaybetti. Bu güçlü kalem, ardında muhteşem, gösterişli üslubu ve derinlikli düşünce yapısıyla benzerlerinden ayrışan eserler bıraktı. Genellikle marjinal olan karakterleri, hayatın muammasını sorgulayan, affedilme ve teskin olma arayışlarını umarsızca sürdüren yanlarıyla evrensel ve kanlı canlı bireylere dönüşmüş, insanın yankısını bulan sesi olmuştu.