14 Ağustos 2013 Çarşamba

Haftanın Kitabı 178: Küresel Hamleler Anahtar Stratejiler

Haftanın Kitabı 178: Küresel Hamleler Anahtar Stratejiler


Künye: Küresel Hamleler Anahtar Stratejiler, Em. Tuğg. Nejat Eslen, Tekağaç Yayınları, Baskı Tarih: Nisan 2005, Baskısı yok, Sayfa: xx + 324, Boyut: 135 x 215 mm, Hamur: 2.





Özet: (Arka Kapak) "Medeniyetler Çatışması"ndan "Tarihin Sonu" tezlerine, "önleyici darbe" lerden "serseri devletlere, "Genişletilmiş Büyük Orta Doğu ve Kuzey Afrika Projesi"nden etnik ve teolojik çatışmalara varıncaya kadar bir çok küresel oyun ve hamle ile karşı karşıya olan günümüz dünyasında "ulus-devlet" anlayışı yok edilmeye çalışılırken; "Türkiye" geçmişte olduğu gibi bugün de gerek jeo-pollitik, gerekse jeo-stratejik konumu ile yine bir "kritik coğrafya". Askeri stratejik düzlemde gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında önemli görevlerde bulunan ve medyadaki uyarıcı söylemleriyle dikkatleri çeken Em. Tuğg. Nejat Eslen'in bugüne kadar yayınlanmış birçok metin ve röportajını içeren "Küresel Hamleler Anahtar Stratejiler", hız kazanan jeo-politik süreç içinde yaşanmış önemli karelere zum yaparken, gelecekte Türkiye'yi bekleyen düğümler için de anahtar stratejiler sunuyor. Hızla ilerleyen kaygan süreçte Türkiye'yi bekleyen küresel hamlelerin perde arkasını deşifre etmek isteyenler, uygulanabilecek jeo-stratejik formülleri merak edenler ve strateji alanında donanım sahibi olmayı hedefleyenler için yol açıcı olan yapıt, konunun ağırlığına rağmen taşıdığı anlaşılabilir dil ve net üslupla da önem kazanıyor.

Ne dediler?: "Küresel Hamleler Anahtar Stratejiler" çalışması, 21. Yüzyıl birinci dö­nemini hazırlayan olayların jeopolitik, jeostratejik yorumunu yap­makta ve çok daha önemlisi, politika üretecek olanlara sağlam veriler sunmaktadır. Bu ve benzeri çalışmaların dışında birikime dayanmayan, kahve sohbetleri niteliğindeki günlük yayınlar ile ancak siyasi tercihlere ulaşılabilir. Ne yazık ki çoğunlukla da sadece siyasi tercih zıtlaş­malarına şahit oluyoruz. Türkiye, oluşmakta olan 21. Yüzyıl jeopolitik ortamının odağında bulunuyor. Evrensel politikaların güzergahı üze­rinde, yol kavşağında konumlanmışız. Bütün politikaların bazen hare­ket noktası, bazen hedefiyiz. Bu sebeplerle benzeri çalışmalar bizim için yaşamsal değer taşıyor. Gelişmelerin yakından izlenmesi, yetkililer tarafından politika üretecek ve uygulayacak olanlara veriler sunulma­sı gerekiyor. Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen´in bugüne kadar yayınlan­mış olan metinlerinin toplandığı "Küresel Hamleler Anahtar Strateji­ler"; açıklanan yönde düşünceler üreten ve ayrı ayrı zamanlarda kale­me alındığı halde bütünlük içeren bir yapıt. -Emekli Korgeneral Suat İLHAN

yazışmak üzere, neşeli okumalar ve seyirler dilerim.
14 ağustos 2013 çarşamba, Antalya, Türkiye
Harun Taner <harun.taner.antalya@gmail.com>