14 Ağustos 2013 Çarşamba

Haftanın Kitabı 179: Tarih Boyu Savaş ve Strateji

Haftanın Kitabı 179: Tarih Boyu Savaş ve Strateji


Künye: Tarih Boyu Savaş ve Strateji, Nejat Eslen, Q-Matris Yayınları, Strateji Dizisi 1, İstanbul, 2003, 2. Basım, 276 s, 2. Hamur, Ciltsiz, 140 x 210 mm.



Özet: (Arka Kapak) Sihirli bir kelime olan strateji, bir zamanlar generallik sanatı anlamında kullanılırdı. 18. yüzyılın sonlarına kadar strateji, hile yaparak zaferler kazanmak anlamına geliyordu. Günümüzde ise strateji, sadece generallerinin değil, fakat aynı zamanda devlet adamlarının, ticari kuruluşların ve kurumların liderlerinin de görev alanı içindedir. Strateji kimilerine göre uygulanmakta olan bir plan veya planlar bütünü kimilerine göre ise bir hareket tarzı, bir konsept, bir fikir veya teoridir. Elinizdeki bu kitap savaş sanatı ve strateji tarihi konularında aklınıza gelebilecek tüm soruları yanıtlıyor.

Ne dediler?: Irmak KUTALMIŞ, Türk Yurdu Dergisi, Mayıs 2005, Cilt:25, Sayı:213
Dünya üzerindeki siyasi dengelerin “küreselleşme” olgusundan etkilenme sürecine sağlam bir jeo-stratejik temellendirme sunan “Küresel Hamleler Anahtar Stratejiler”, yurtiçi ve yurtdışında üst düzey görevlerde bulunan Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen’in “Tarih Boyu Savaş ve Strateji”den sonraki en son yapıtı... Medyadaki uyarıcı söylemleriyle dikkatleri çeken bir strateji uzmanı olan Eslen’in bu yapıtı, kendisinin dünya coğrafyasındaki stratejik adımları askeri deneyim ve vizyonu ile kaleme alarak, küresel siyasetin kaynağındaki stratejik açılımlara ışık tutmayı hedeflediği yeni bir kaynak. Jeo-politik ve jeo-strateji alanında önemli bir isim olan Emekli Korgeneral Suat İlhan’ın kapsamlı önsözüyle sunulan yapıt; “büyük strateji”, “jeo-politik” ve “jeo-strateji” kavramlarının Soğuk Savaş Dönemi, Kıbrıs ve Kuzey Irak Meselesi gibi somut örneklerle desteklenerek açıklandığı giriş bölümüyle başlıyor. Küresel ısınmadan küresel yoksullaşmaya, ABD’nin kitle imha silahları ile savaş stratejisinden nano-teknolojiye kadar bir çok noktanın işlendiği ilk bölüm ise “Doğanın Küresel Sorunları ve Teknolojik Serüven” başlığını taşıyor. “ABD Koşusu’nda Niyet, Yöntem ve Açmazlar” başlığı ile ele alınan ikinci bölüm ise ABD’nin önleyici darbelerle ilerleme stratejisi ile jeo-stratejik hatalarına detay verilerek asıl amaçların açığa çıkarılmaya çalışıldığı en kapsayıcı bölüm. “AB Avında Türkiye” başlığıyla AB üyeliği sürecinin masaya yatırıldığı üçüncü bölümün ardından ise Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Projesi’nin ele alındığı “Büyük Orta Doğu Kilidi ve Anahtar Ülke” başlıklı dördüncü bölüm geliyor. Türkiye’nin stratejik düzlemiyle ilgili tehdit ve önerilere yer verilen “Ulusal Çıkarlar ve Türkiye Cumhuriyeti” isimli beşinci bölümün akabinde yer alan son bölümde ise çeşitli zamanlarda kaleme alınmış röportajlar yer alıyor. Tek Ağaç Yayınevi tarafından hazırlanılan strateji dizisinin ilk halkası olan ve amacı “Hem okura strateji alanında önemli bir altyapı sağlayabilmek, hem de yaşanılanlardan daha fazla emperyal oyun ve hamlelere gebe olduğu ortada olan bir kaotik süreçte abartısız ulaşılan herkesi Türkiye’de Türkiye’nin ulusal çıkarları adına strateji üretmeye davet ve teşvik edebilmek” olarak sunulan yapıt, ayrıca strateji üzerine söylenmiş ünlü sözlerle de renklendiriliyor.

yazışmak üzere, neşeli okumalar ve seyirler dilerim.
14 ağustos 2013 çarşamba, Antalya, Türkiye
Harun Taner <harun.taner.antalya@gmail.com>