22 Ağustos 2013 Perşembe

Haftanın Kitabı 191-198: Klasikler

Haftanın Kitabı 191-198: Klasikler

Türk ve dünya klasiklerinden 8 kitap.

191: Define Adası, Robert Louis Stevenson
ARKADAŞ YAYINLARI, Liste Fiyatı: 3,50  TL.    Kitapyurdu Fiyatı:2,70  TL, Yayın Yılı: 2011, 128 sayfa,
Kitap Kağıdı, 140 x 215 mm, Karton Kapak.

Çocuk edebiyatının en seçkin örneklerinin yer aldığı Arkadaş Çocuk Serisi’ne tamamı resimli bir kitap daha eklendi. Ali Aydoğan tarafından, özenli ve titiz bir çalışmayla dilimize uyarlanan, tamamı özgün çizimlerle bezenmiş kitaplar, çocukların dil eğitimine önemli katkıda bulunacak. İçerdikleri hikaye ve masallarla çocuklara iyiliği ve kötülüğü, adaleti, paylaşmayı, empati kurmayı, doğayı sevmeyi, kalabalık içinde birey olabilmeyi anlatan bu kitaplar, akıcı anlatımları ve birbirinden güzel çizimleriyle öne çıkıyorlar. İlköğretim öğrencileri tarafından okunması tavsiye edilen eserlerden oluşan bu özel çalışmayı genç okurlara sunmaktan mutluluk duyuyoruz. İngiltere’nin güney kıyılarında bulunan, Jim Hawkins’in ailesinin işletmekte olduğu Amiral Benbow Hanı, yazları yoğun, kışları oldukça sakin bir yerdir. Ancak bir kış günü hana gelip yerleşen Billy Bones isimli eski bir korsan, tüm ailenin yaşamını değiştirecektir. Bones’un sahip olduğu korsan Flint’in definesinin yerini gösteren bir haritanın, peşinde olan korsanlar yüzünden handa zor günler yaşanmaktadır. Bu harita rastlantı sonucu Jim Hawkins’in eline geçer ve heyecanlı bir define avı başlar. Define Adası İskoçyalı yazar Robert Louis Stevenson tarafından 1883 yılında yazılan ve yıllardır ilgiyle okunan bu macera romanı, pek çok kez sinemaya aktarılmış ve birçok televizyon dizisine esin kaynağı olmuştur.

192: Savaş ve Barış - Tolstoy
Çeviren: RECEP KURT
Yayınevi: ALKIM YAY.
Yayın Yeri: İSTANBUL
Yayın Yılı: 2008
Dili: Türkçe
Cildi: Karton Kapaklı
Durum: İkinci El
304 SAYFA

Savaş ve Barış, gençlere dünya klasiklerini tanıtarak, onları bu eserleri okumaya yönlendirmek amacıyla hazırladığımız Arkadaş Dünya Klasikleri Gençlik Özet Dizisi'nin üçüncü kitabıdır. Genç okurların kolayca anlayarak beğeniyle okuyabileceği yalın bir Türkçeyle orijinal metinden uyarlanmıştır. Tolstoy'un başyapıtı olan Savaş ve Barış, dünya edebiyatının en önemli eserlerindendir ve Milli Eğitim Bakanlığınca 100 Temel eser kapsamında öğrencilere tavsiye edilmiştir. Tolstoy'un bir destan niteliğindeki romanı "Savaş ve Barış" yüzlerce farklı karakteri olan, sevgiden nefrete, acıdan mutluluğa, dostluktan düşmanlığa, korkaklıktan cesarete, vatan sevgisinden kişisel çıkarlara kadar pek çok ahlaki ve toplumsal değeri titizlikle işleyen bir başyapıttır.

193: SUÇ VE CEZA - DOSTOYEVSKİ
Çeviren: CELAL ÖNER
Yayınevi: ALKIM YAYINLARI
Yayın Yeri: İSTANBUL
Yayın Yılı: 2006
Dili: Türkçe
Cildi: Karton Kapaklı
Durum: İkinci El
384 SAYFA

Suç ve Ceza, dünya edebiyatının en çok okunan, en büyük romanlarından biri olarak kabul edilir. Sefalet içinde yaşayan, üniversite ile ilişkisi kesilmiş genç Raskolnikov, kendince bir kuram geliştirir ve hem kendisinin hem de yakınlarının sıkıntısına bir anda son vermek için, yaşamayı hak etmediğini düşündüğü, yaşlı, hastalıklı, insafsız, kaçık bir tefeci kadını öldürmeye karar verir. Dostoyevski, ilk bakışta bir polisiye romanı çağrıştıran bu metinde, insan ruhunu bir kez daha büyük bir sınav ile karşı karşıya getirir. Bizce yaşamayı hak etmediğine inandığımız bir insanı, kendi açımızdan geçerli nedenlerle öldürmek, aklın gerekçeleri ile ruhun sesini susturmak mümkün müdür? Rus kırsalına, aristokrasiye ve köylüye yönelen Tolstoy’dan farklı olarak, büyük kentin (Petersburg’un) karanlıkları içinde bir çıkış yolu arayan yalnız ve tecrit edilmiş insanların yolunu aydınlatmaya çalışan Dostoyevski, Raskolnikov’un işlediği suçun peşinde, varoluşun derinliklerinde dolaştırıyor bizi. Suç ve Ceza: İnsan hayatı ile deney.


194: Vadideki Zambak, Honore de Balzac,Cemal Süreya
ALKIM YAYINEVİ
SATIŞ YOK(TÜKENMİŞ)
Çeviren: Cemal Süreya
Yayın Yılı: 2004
290 sayfa
Kitap Kağıdı
135x210 mm
Karton Kapak

Vadideki Zambak, Balzac'ın olgunluk çığının en önemli eserlerinin başında gelir. Kocasıyla mutlu olamayan ama ona ihaneti de insana saygı açısından kendine yakıştırmayan Henriette ve çocukluğunun bütün acılarını onun dizinde bir ana sevgisiyle karışık huzur içinde gideren Felix, çağlar boyunca insani sevgilere ve fedakarlıklara örnek olacak karakterlerdir. Romanın olayları 1801-1836 yılları arasında geçer. Eser köy hayatı sahneleri arasında yer alırsa da kahramanları sadece birer köylü değildir...Aynı zamanda, Balzac'ın çocukluğunda çektiği acıların ve yıkıntıların bütün izlerini bu romanda göreceksiniz.


195: Çağlayanlar - Ahmet Hikmet Müftüoğlu
Alkım Yayınları
Hazırlayan: doç.dr. m. Fatih Andı
Yayınevi: Alkım Yayınevi
Yayın Yeri: istanbul
Yayın Yılı: 2006
Dili: Türkçe
Cildi: Karton Kapaklı

Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun dil ve edebiyatta Türkçeciliğin gereğini ve önemini kendi döneminde anlayarak eserlerinde öne çıkarması, Türkçecilik hareketine, daha doğrusu dildeki sadeleşme hareketine çok şey kazandırmıştır. Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun Çağlayanlar adlı eseri, "Türk İli Zeybeklerine" başlığını taşıyan bir ön söz ve "Yakarış" adını taşıyan bir sonuç bölümü ile on altı hikâyeden oluşmaktadır. çağlayanlar, Milli Eğitim Bakanlığının ortaöğretim öğrencilerine okunmasını tavsiye ettiği 100 Temel Eser arasında yer almaktadır.


196: Kutadgu Bilig - Yusuf Has Hacip
Yayınevi: ALKIM YAYINLARI
Yayın Yılı: 2008
Dili: Türkçe
Cildi: Karton Kapaklı
160 SAYFA

Türk-İslam fikir ve sanat hayatının en eski örneklerinden biri olan Kutadgu Bilig Türk dili ve edebiyatının olduğu kadar Türk kültür tarihinin de XI. yüzyıldan bugüne kadar etkisini sürdürmüş en muazzam eserlerinden biridir. Bu eser Türklerin özellikle bugün üyesi oldukları kültür çevresine giriş devrini içeren bir zaman diliminde yazıldığı için dünya görüşlerini, değer yargılarını ve karşılaştıkları sorunlarla nasıl mücadele ettiklerini ortaya koymak konusunda faydalı olabileceği gibi, temasta bulundukları kavimler hakkında da bilgiler sunar. Okurlar Yusuf Has Hacib`in bu eseriyle Türk dil ve edebiyatının dışında, Türk toplumbilimi, tarihi ve kültürüyle de ilgili pek çok bilgiye ulaşacaktır. Mutlu Olma Bilgisi anlamına gelen Kutadgu Bilig, insana her iki dünyada da tam manasıyla kutlu olmak için gereken yolu göstermek amacıyla kaleme alınmıştır. Birbirleriyle çok sıkı bağlı olan birey, toplum ve devlet hayatının ideal bir şekilde düzenlenmesi için gereken anlayış, bilgi ve erdemlerin ne olduğu; bunların ne şekilde elde edileceği ve nasıl kullanılacağı üzerinde duran şair-düşünür, bununla kendi devrinde gündelik hayatın üstüne yükselenlerin düşüncelerine tercüman olmuştur. Ama o, iyi olmaları için mevki sahiplerine tatsız mecazlarla ahlak dersi veren kuru bir öğütçü değildir. Yusuf Has Hacib, bu eseriyle insan hayatının anlamını çözümleyen ve kişiye, toplumun, dolayısıyla da devletin içindeki görevini saptayan bir felsefe, bir hayat felsefesi sistemi kurmuştur. "Kitap adını Kutadgu Bilig koydum; okuyana kutlu olsun ve elinden tutsun. Ben sözümü söyledim ve kitabı yazdım; Bu kitap elini uzatıp her iki dünyayı da tutan bir eldir, Kişi her iki dünyayı da devletle elinde tutarsa kutlu olur bu sözüm doğru ve dürüsttür."


197: Derini Yüzeceğim Bir Mayk Hammer Romanı - Kemal Tahir
Yayın Evi: İthaki Yayınları
Boyut: 140 x 200
Format: Kitap
Kalite: 2. Hamur Ciltsiz
Sayfa: 172
ISBN: 9789752732049

Tanıtım Yazısı: - Merhaba Mister Hammer, diye büsbütün sırıttı, nasıl, iyi dinlendiniz mi?
- Eh... Şöyle böyle. Beni arayan soran?
Con'un yüzü hayretle asıldı:
- Siz gazete filan okumadınız galiba?
- Bir haftadan beri gazete gördüğüm yok. Ne olmuş?
Kemal Tahir'in kaleminden, ünlü dedektif Mayk Hammer'ın maceraları... Düşün ve edebiyat dünyamızın dev ismi Kemal Tahir'in, F. M. İkinci takma adıyla yazdığı özgün Mayk Hammer maceraları yıllar sonra yeniden yayımlanıyor. Aslından daha iyi olmakla "itham" edilen bu romanları mutlaka okuyun...


198: Garibin Horozu - Rıfat Ilgaz
Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları
Boyut: 140 x 200
Format: Kitap
Kalite: 2. Hamur Ciltsiz
Sayfa: 172
ISBN: 9786053600305

Tanıtım Bülteni: 7 Mayıs 1911, Rıfat Ilgaz'ın doğum günü. 7 Mayıs 2011'de tam 100 yaşında olacak babam. Okurları ona "Koca Çınar" diyor. Kolay değil tam 100 yıldır yaşıyor olmak... Rıfat Ilgaz, eğitimsiz bir toplumda yaşayan bireylerin şiddet ve baskı kullanarak hedeflerine varmak isteyeceklerini vurgulardı her zaman. Sanata, kültüre ve eğitime önem veren toplumların çağdaş olabileceğine inanırdı. Sanatçı onun için toplumun yol göstericisiydi. Bu yüzden, kendi deyimiyle, "gözü toplumda, kulağı halkta"ydı. O, benim için bir baba olmaktan öte, bilge bir kişiydi. Bugün bile bu yönünün az bilindiği düşüncesindeyim. Edebiyatın her türünde ürün vermiş olan Rıfat Ilgaz'ın 70'e yakın yapıtı var. Şiir, roman, öykü, tiyatro oyunu, çocuk kitapları, anı, makale... Yazarlığının yanı sıra dergici, basın şeref kartı sahibi bir gazeteci ve dizgiciydi de... Bugüne kadar milyonlarca kitabını okurlara ulaştırdığımız Rıfat Ilgaz'ın 100. doğum yılında onun tüm yapıtlarını yeniden ele almak ve daha geniş kitlelere ulaştırmak için Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile el ele verdik. Onun sıcaklığını sizlere birlikte taşıyacak ve son sözünü yerine getirmeye devam edeceğiz...
-Aydın Ilgaz-

Son Şiirim Elim birine değsin Isıtayım üşüdüyse Boşa gitmesin son sıcaklığım 19/ 11/ 1991
-Rıfat Ilgaz-

İndirme bağlantısı

   


yazışmak üzere, neşeli okumalar ve seyirler dilerim.
22 ağustos 2013 perşembe, Antalya, Türkiye
Harun Taner <harun.taner.antalya@gmail.com>